Νέα βιοκαύσιμα

Εδώ και αρκετό καιρό μας ανησυχεί το θέμα της ενέργειας και των εναλλακτικών πηγών της. Έχουν εφευρεθεί πολλοί εναλλακτικοί τρόποι κατανάλωσης ενέργειας και πολλοί από αυτούς μπορεί να  σώσουν το μέλλον του πλανήτη ( βιοκαύσιμα ), αλλά το κόστος είναι μεγάλο για την παραγωγή τους. Το βασικό προϊόν είναι η ζάχαρη η οποία με την ζύμωση μετατρέπεται σε εθανόλη. Το θέμα είναι ότι η παραγωγή ζάχαρης είναι αρκετά ακριβή και άρα η κατασκευή εθανόλης είναι ακριβή. Ο Prottero πιστεύει πως με την χρήση κυανοβακτηρίων, που μπορούν μέσω φωτοσύνθεσης να παράγουν ζάχαρη, μπορεί να παράγει 10 φορές περισσότερη ζάχαρη ανά 10 στρέμματα από το ζαχαροκάλαμο. Με την χρηματοδότηση της εταιρείας Braemar Energy Ventures μπορεί να παράγει έως και 30 φορές περισσότερη ζάχαρη ανά 10 στρέμματα από το ζαχαροκάλαμο.

     

                          Παραγωγή κυανοβακτηρίων          

Νικήτας Φιλιππίδης                                  

Η ρύπανση του περιβάλλοντος και η αντιμετώπισή του

Tον τελευταίο καιρό γίνεται εύκολο θέμα συζήτησης απ' όλους μας και ιδιαίτερα από τα μέσα ενημέρωσης για την ρύπανση και την μόλυνση του περιβάλλοντος. Τι σημαίνει όμως ρύπανση του περιβάλλοντος; Η ρύπανση - μόλυνση του περιβάλλοντος δεν είναι τίποτα άλλο παρά αλλοίωση της μορφής του περιβάλλοντος και της ισορροπίας του ανθρώπου με τη φύση. Πρόκειται για μια διαδικασία που την ευθύνη δεν την έχει μόνο η σημερινή γενιά αλλά ξεκίνησε πολύ παλιότερα εξαιτίας της έλλειψης, λογικής εκμετάλλευσης της γης από τους προγόνους μας. Για να την αντιμετωπίσουμε μπορούμε να χρησιμοποιούμε οικολογικές λάμπες, να κάνουμε ανακύκλωση, επίσης να μην χρησιμοποιούμε αυτοκίνητα, μηχανάκια κτλ, και να χρησιμοποιούμε ποδήλατα.

    Κωνσταντίνα Καλαφάτη, Καπλάνη Σταυρούλα, Ζαγουρή Βασιλική                                                                   

 

 εξοικονόμηση ενέργειας

Γιατί πρέπει να εξοικονομώ ενέργεια ;

Επειδή έτσι….

 • Μειώνω την κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων που είναι μη ανανεώσιμα και τείνουν να εξαντληθούν.
 • Βοηθώ στην προσπάθεια της χώρας μου να μειώσει τις εισαγωγές καυσίμων και να εξαρτάται λιγότερο από αυτά.
 • Μειώνω τη ρύπανση του περιβάλλοντος.
 • Προστατεύω τη δική μου υγεία και την υγεία των ανθρώπων που αγαπώ.
 • Πληρώνω λιγότερα χρήματα για την ενέργεια που χρησιμοποιώ και δεν κάνω άσκοπες σπατάλες.
 • Δίνω το καλό παράδειγμα και σε άλλους να κάνουν το ίδιο.

Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι ο ταχύτερος, ο οικονομικότερος και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για μείωση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα καθώς και για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα εξαιτίας της χρήσης τους. Η εξοικονόμηση ενέργειας βασίζεται στην προσπάθεια για εξεύρεση τρόπων που θα μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας και θα βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση, χωρίς να επηρεάζονται οι συνθήκες άνεσης των χρηστών. Με το τρόπο αυτό επιτυγχάνεται μείωση της ζήτησης ενέργειας και συνεπώς μείωση της κατανάλωσης καυσίμων. Υπάρχουν πολλά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να χρησιμοποιούμε λιγότερη ενέργεια με έξυπνο τρόπο.

 1. Αλλάζουμε τις λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας με λάμπες εξοικονόμησης.

 1. Κλείνουμε την τηλεόραση, το στερεοφωνικό, και γενικά όλες τις ηλεκτρικές συσκευές από τον κεντρικό διακόπτη (δεν τις αφήνουμε σε κατάσταση stand by). Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 30 € από τους λογαριασμούς του ρεύματος και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 300 κιλά.  

 1. Η σωστή μόνωση του σπιτιού εξασφαλίζει δροσιά το καλοκαίρι και ζέστη το χειμώνα. Αποφεύγουμε έτσι τη χρήση ηλεκτρικού καλοριφέρ ή σόμπας. Αν τοποθετήσουμε διπλά τζάμια εξοικονομούμε 10% στο λογαριασμό της θέρμανσης. Αν επιπλέον αυτά έχουν θερμοδιακοπή χαμηλής εκπομπής, η εξοικονόμηση φτάνει το 20 – 30% 

 1. Το καλοκαίρι βάζουμε ανεμιστήρα για να δροσιστούμε και αποφεύγουμε τη χρήση κλιματιστικού. Μέσα σε 30 μόνο μέρες εξοικονομούμε περίπου 60 € και μειώνουμε τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 600-700 κιλ

 1. Δεν “ξεχνάμε” τους φορτιστές στην πρίζα όταν δεν τους χρησιμοποιούμε. Κάθε φορτιστής που χρησιμοποιούμε (κινητού ή ασύρματου τηλεφώνου, διάφορων ηλεκτρικών συσκευών), ειδικά αν είναι παλαιού τύπου, μπορεί να μας κοστίζει 2-3 € το χρόνο και η χρήση του να συνεπάγεται την έκλυση 20-30 κιλών διοξειδίου του άνθρακα. Καλύτερα να τους βγάζουμε από την πρίζα.

 1. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία πλύσης στο πλυντήριο ρούχων και πλένουμε μόνο όταν ο κάδος είναι γεμάτος . Εξοικονόμηση ενέργειας 30-50% ανά πλύση

 1. Προτιμάμε φορητό υπολογιστή και επίπεδη οθόνη, σβήνουμε την οθόνη και  κλείνουμε από τον κεντρικό διακόπτη τα περιφερειακά συστήματα όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Ετήσια εξοικονόμηση περίπου 15 - 20 € από τα περιφερειακά και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 150 - 200 κιλά περίπου.  Οι φορητοί υπολογιστές καταναλώνουν έως και 93% λιγότερη ενέργεια από τους σταθερούς.

 1. Μαγειρεύουμε έξυπνα, σε σκεύη που εφαρμόζουν στις εστίες με το καπάκι κλειστό. Δέκα λεπτά πριν ετοιμαστεί το φαγητό κλείνουμε το μάτι. Δεν ανοίγουμε άσκοπα την πόρτα του φούρνου. Αν η βάση του σκεύους είναι 1-2 εκατοστά μικρότερη από την εστία, σπαταλάμε 20 – 30% περισσότερη ενέργεια. Κάθε φορά που ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, χάνεται το 20% της θερμότητας.

 1. Όταν αγοράζουμε νέες ηλεκτρικές συσκευές, επιλέγουμε υψηλή ενεργειακή κλάση (Α++, Α+, Α). Ψυγείο: ετήσια εξοικονόμηση 25 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 250 κιλά . Πλυντήριο: ετήσια εξοικονόμηση 3 € και μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 30 κιλά  

 1. Τοποθετούμε ηλιακό θερμοσίφωνα. Εξοικονόμηση τουλάχιστον 150 € το χρόνο και 1,5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα

 1. Τοποθετούμε στην ταράτσα μας ένα φωτοβολταϊκό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (1kW, δηλαδή περίπου 10-15 τετραγωνικά μέτρα).

Κωνσταντίνος Ζηργάνος

 

Τώρα δοκιμάστε να παίξετε τα παρακάτω παιχνίδια, τα οποία δεν είναι απλά για διασκέδαση αλλά σας δίνουν χρήσιμες περιβαλλοντολογικές γνώσεις. Επίσης σας βοηθάνε να καταλάβετε αν έχετε περιβαλλοντολογική συνείδηση ή αν σπαταλάτε ανούσια πράγματα που θα σας χρειαστούν στο μέλλον. Ελπίζω να σας αρέσουν και να λάβετε σοβαρά υπόψη σας τις συμβουλές .