Το κύμα

         Εκπαιδευτικός σε Γερμανικό Λύκειο, επιχειρεί να αναλύσει τις αρχές της απολυταρχίας στους μαθητές του. Οδηγούμενος από την απαθή τους στάση και τη βεβαιότητα τους ότι η ύπαρξη φασισμού σε προοδευμένους λαούς είναι αδύνατη, θα μετατρέψει το μάθημά του σε πείραμα, μελετώντας τα στάδια ανάπτυξης του φασισμού. Ο καθηγητής θα τους υποχρεώσει να ντύνονται ομοιόμορφα, να αποδίδουν σεβασμό προς το πρόσωπό του και να λειτουργούν ως ένα ενιαίο σώμα. Τα μέλη όμως της αποκαλούμενης και ως «Κύμα» οργάνωσης, θα πολλαπλασιαστούν και οι μαθητές που το αποτελούν θα ξεφύγουν από τα πλαίσια δράσης που όρισε ο καθηγητής Βένγκερ.

      Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικό γεγονός της Καλιφόρνια του 1967.Ο Βένγκερ και κατά επέκταση ο ίδιος ο σκηνοθέτης, κοιτάζοντας κατάματα τη νεολαία, διακρίνει στάση απάθειας και αδιαφορίας, προερχόμενη από την πολιτισμική εξέλιξη και την ερμηνεία των λαθών του ιστορικού παρελθόντος. Βλέπει νέους καθηλωμένους στην ασφάλεια που τους προσφέρουν οι ισχυροί κοινωνικοί θεσμοί, να μην αντιλαμβάνονται ότι το πρόβλημα μπορεί να ξεκινήσει από μέσα οποιαδήποτε στιγμή. Ο Βένγκερ θα προσπαθήσει να αφυπνίσει του μαθητές του και θα τους καταστήσει μέλη μιας οντότητας, του «Κύματος». Όταν όμως θα χάσει τον έλεγχο εκείνο θα εξαπλωθεί με μανία και θα τους πνίξει. Οι μαθητές βρίσκουν στο «Κύμα», αυτή τη νεοναζιστική οργάνωση όλα όσα λείπουν από την κοινωνία στην οποία ζουν, από τις οικογένειές τους ακόμα και από τους εαυτούς τους και γι’ αυτό αφοσιώνονται τόσο πολύ σε αυτήν.

Αναστασία Κασαπίδη

 

Άθικτοι

 

 

Ο Φιλίπ (Φρανσουά Κλουζέ) είναι ένας πλούσιος αριστοκράτης ο οποίος βρίσκεται καθηλωμένος στο αναπηρικό καροτσάκι, έπειτα από ένα ατύχημα που είχε κατά τη διάρκεια πτήσης του με παραπέντε. Αποφασίζει λοιπόν μια μέρα να περάσει από συνέντευξη μερικά άτομα, προκειμένου να καταλήξει στον κατάλληλο, κατά τα δικά του πρότυπα, βοηθό, δουλειά του οποίου θα είναι να βρίσκεται διαρκώς στο πλευρό του. Όταν τελικά επιλέξει τον Ντρις (Ομάρ Σάϊ), έναν έγχρωμο νεαρό που ζει στα φτωχικά προάστια και έχει μόλις αποφυλακιστεί, οι αντιδράσεις των πλουτοκρατών φίλων του Φιλίπ, θα είναι έντονες. Παρόλα αυτά ο ίδιος δε φαίνεται να δίνει σημασία στις κακοήθειες, επιμένοντας πως ο Ντρις είναι ο ιδανικός για τη δουλειά. Όταν σιγά σιγά γεννηθεί μια δυνατή και απρόσμενη φιλία μεταξύ τους, θα αποδειχθεί πως ο Φιλίπ μάλλον είχε δίκαιο…

 

 

Κωνσταντίνος Ζηργάνος

 

The Godfather

 

 

Η ιστορία αφορά τον Δον Κορλεόνε (Μάρλον Μπράντο) και την οικογένεια του η οποία είναι μία από τις Πέντε Οικογένειες του οργανωμένου εγκλήματος στην Νέα Υόρκη. Ο γιος του Μάικλ (Αλ Πατσίνο) μόλις έχει γυρίσει από τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο και θέλει να συνεχίσει μια κανονική ζωή. Κάτι το οποίο δεν θέλει ούτε να ακούει ο Δον καθώς τον προορίζει για αρχηγό της Φαμίλιας του. Ο Μάικλ τελικά θα αναλάβει την αρχηγία της Φαμίλιας μετά την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας κατά του πατέρα του, από άντρες του Σολόζο με τον οποίο και θα ξεκινήσει πόλεμο.

 

Ο Νονός, είναι μία ταινία που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Μάριο Πούτζο. Θεωρείται μία από τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών. Από την ταινία έχει μείνει η φράση που είχε πει ο Δον "I'm going to make him an offer he can't refuse" η οποία και ψηφίστηκε ως η δεύτερη πιο αξιομνημόνευτη φράση στην ιστορία του κινηματογράφου.

 

Ο Νονός κέρδισε περισσότερα από 20 βραβεία μεταξύ αυτών 3 Όσκαρ (ήταν υποψήφιο για άλλα 8), 5 Χρυσές Σφαίρεςκαι 1 βραβείο Γκράμμι.

  • Όσκαρ καλύτερης ταινίας
  • Όσκαρ πρώτου αντρικού ρόλου – Μάρλον Μπράντο
  • Όσκαρ Σεναρίου
  • Χρυσή σφαίρα καλύτερης σκηνοθεσίας
  • Χρυσή σφαίρα καλύτερης δραματικής ταινίας
  • Χρυσή σφαίρα καλύτερου πρωταγωνιστή σε δραματική ταινία – Μάρλον Μπράντο
  • Χρυσή σφαίρα καλύτερης μουσικής – Νίνο Ρότα
  • Χρυσή σφαίρα καλύτερου σεναρίου
  • Βραβείο Γκράμμι καλύτερης μουσικής – Νίνο Ρότα

 

Κωνσταντίνος Ζηργάνος

Οι καλύτερες ελληνικές ταινίες μιας άλλης εποχής